Historia

Osulan historiaa

 On paikallaan mainita nimeltä Osuusliikkeen pitkäaikainen myymälänhoitaja Kalle Varno. Hän myi kaikensorttisen kauppatavaran joukossa myöskin "imeläjaahoo" ja "kananhävittömiä". Kalle sanoi jokaiselle kauppaan tulijalle että "on ilimoja piisannu" ja hänellä oli hokema Jop Jop. 1960 -luvun lopussa kiinteistö siirtyi yksityisomistukseen, kun Tapio Oinonen osti sen. Oinosten aikana talossa toimi Tapsan Baari. Rakennus purettiin 1970 -luvulla, eikä siitä ole kuin muutama kuva jäljellä.

Myymälänhoitajat: 

Kalle Varno (Rakennutti Uuden Osulan), 

Eino Vakola (Toimi Varnolla harjoittelijana ja Varnon jälkeen myymälänhoitajana), 

Antti Laakkonen, 

Viki Kaija, 

Seppo Häyhä, 

Eero Pelkonen, 

Heikki Tarvainen, 

? Juppi, 

? Pietikäinen, 

Kari ja Pirkko Koistinen toimivat T-Kauppiaana

Vanhan Osulan ensimmäinen kauppias oli Janne Taskinen. Hänen nimissään kauppa toimi varsin pitkän ajan, nimittäin vuodet 1891 - 1921. Vuosina 1922 - 1926 kauppiaan oli Heikki Ruuskanen. Muutaman välivuoden jälkeen rakennuksessa aloitti kauppatoiminnan Kuopion Osuusliike v. 1930 ja Osuusliikkeen toiminta jatkuikin tässä kiinteistössä vuoteen 1956, jolloin sen uusi liiketalo valmistui.

Uuden Osulan valmistuttua 1956 siirtyi Kuopion osuusliikkeen kauppatoiminta Vanhasta Osulasta tähän rakennukseen. Kauppa toimi Osuusliikkeenä vuoteen 1987, jolloin Kuopion Osuuskauppa lakkautti myymälän. Kiinteistö siirtyi Pirkko ja Kari Koistiselle, jotka aloittivat tiloissa T- kaupan pidon 5.1.1988.